Mi az az introverzió?

Születésünk pillanatától kezdve eldöntött tény, hogy extrovertáltak vagy introvertáltak vagyunk. Mivel ennyire a személyiségünk része, nem lehet egyikből a másikba “váltani”, viszont tudatos odafigyeléssel, önismerettel és gyakorlással az erősségeinkre irányíthatjuk a fókuszt a gyengeségeink helyett.

Fotó: Canva.com
 

 

Pszichológusok is azt vallják, a személyiség egyik legfontosabb alkotóeleme, hogy a skála, melyik oldalán foglalunk helyet. Extrók vagy intrók vagyunk-e. Mivel én magam is introvertált vagyok és erről szól az egész Lélekszimfónia blog, így most mi csak az introvertáltakra összpontosítunk.


Introvertáltnak lenni teljesen más élmény, mint extrovertáltnak. Másként éljük az életünket. Ennek megértéséhez az emberi agy működését kell megvizsgálnunk. Az agyban rengeteg neurotranszmitter található, amik fokozzák a reakciót bizonyos ingerekre. Ilyen neurotranszmitter például a dopamin is, amely nagyban befolyásolja, hogy miként fogadjuk a kívülről érkező ingereket, mint a zajt, a tömeget vagy egy másik ember jelenlétét. Az introvertáltak agyában magas a dopaminszint, ezért sokkal érzékenyebbek az ingerekre. Alacsonyabban van a tűréshatár, mint extrovertált társainknál. Éppen emiatt van az, hogy mi, intrók hamarabb kifáradunk társas eseményeken, és inkább vágyunk a csendre és magányra, mint hajnalig tartó tivornyákra.

Az introvertáltak állandóan gondolkodnak, ami több energiát használ el, mint egy extró agy. Az intró agy mindig valami nagy kérdésen jár.


Kik ők?
Hol a helyük a világban?
Mivel lehetnének az emberiség hasznára?
A másik ember mit érez?
Egyáltalán, mi dolga az emberiségnek a Földön?
Hogyan működik az Univerzum?
Mit nem tudunk még róla és mikor derül fény rá?
Mit érzek?
Mit kellett volna másképp tennem, mondanom a múltban?
Milyen lesz a jövő?

 

És így tovább. Ha egyszer beleláthatnánk egy intro agyába, olyan lenne, mint egy nagyszabású koncert színpad mögötti képe, vezetékek kusza hálózata, amiket kibogozni is lehetetlen.
Pontosan ezek miatt létszükséglet, hogy egyedül legyünk időnként, ugyanis így töltődünk fel. Míg egy extro alig várja, hogy egy zsúfolt nap vagy pörgős hét után elmenjen szórakozni, és leeressze a fáradt gőzt, addig az intro is erre vágyik, de bizonyosan nem olyan módon, mint extro társa. Mi jobban szeretjük, ha békén hagynak minket, hogy rendezhessük a gondolatainkat, elpakolhassuk magunkban a nap folyamán keletkezett érzéseinket, eldöntsük, mi is zajlik bennünk. Jobban szeretnénk egy meleg, nyugtató fürdőt venni, jógázni vagy csak ülni a fotelben és létezni, mint tömeget, zajt és idegeneket magunk köré. Ezzel pedig semmi baj sincsen, mint ahogyan azzal sem, ha egy extrovertált személy bulizással lazít. Mindkét csoportnak meg kell értenie, hogy míg ő így működik, addig a másik máshogy és tiszteletben kell tartanunk ezt.


HONNAN TUDHATOD, HOGY INTROVERTÁLT VAGY? 

-folyton különcnek érzed magad
– imádod az egyedüllétet
– szereted a csendet
– az értelmetlen csevegéstől úgy érzed, megőrülsz
– ha egy táncos este vagy egy jó könyv között kell dönteni, gondolkodás nélkül a csendes, olvasós estét választod
– egyedül dolgozva vagy a leghatékonyabb
– kevés, de tartós barátságaid vannak, mint felszínes ismerősök tömkelege
– jobban kommunikálsz írásban és eleve szereted művészettel kifejezni magad
– élénk belső világgal rendelkezel
– mindennek az értelmét keresed
– kívülállónak érzed magad az extrovertált társadalomban
Ha ezek közül több mint a fele igaz rád, akkor nagy valószínűséggel introvertált vagy. Viszont menj biztosra és tölts ki egy (vagy több) tesztet a neten. Igazán megbízhatóakat találni.

 

FÉLÉNK, ANTISZOCIÁLIS, INTROVERTÁLT

Gyakran összekeverik, az intro embereket az antiszociálisokkal. Intronak lenni azt jelenti, hogy befelé figyelsz, elemzel, több nézőpontból megvizsgálod a helyzetet, elmélkedsz és csendesen töltődsz. Míg félénknek vagy antiszociálisnak azt jelenti, hogy komoly problémát okoz akár az utcára is kimenni. Ez pedig egy alapjában extrovertált embert is érinthet. Meg kell nézni, mi az oka a társaságkerülésnek és annak megfelelően kezelni. De hogy világos legyen, AZ INTROVERTÁLT EMBER NEM ANTISZOCIÁLIS. 

 

 

Ez is érdekelhet: 

Tudtad, hogy létezik introvertált másnaposság?

Az introverzió 4 típusa. Te melyikbe tartozol?

Innentől ünnepeld a Introvertáltak Világnapját!

Szerinted, mi az a 6 tulajdonság, amelytől vonzó lesz egy introvertált mások szemében?


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések