Az introvertáltság 4 típusa

 Általában csak annyit mondunk magunkról, introvertáltak vagy extrovertáltak vagyunk. Úgy tűnik, hogy csupán ez a két opció van. És míg messziről nézve igaz is, de ha közelebbről megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy introvertált és introvertált között is van különbség. 

 

 

Jól tudjuk, hogy az intro és extro személyiség megkülönböztetése Carl Gustav Jung nevéhez köthető, de ennyivel nem merül ki a vizsgálatuk. Jonathan Cheek kezdte el először közelebbről megfigyelni, hogy miért van az, hogy az egyik intro jobban viseli a társaságot, míg mást ver a víz. Miért lehet az, hogy az egyik ember hosszas készülődés után emeli fel a telefont, míg más könnyedén elcseveg bárkivel. Így górcső alá vett több introvertált embert, és arra jutott, hogy négy fajtáját különböztethetünk meg az introvertáltságnak.


Szociális

Ellentmondásnak tűnhet, pedig nem az. Valóban van olyan intro, aki szeret eljárni emberek közé, képes idegenekkel is beszélni. Nem ebben mutatkozik meg az introvertáltsága, hanem abban, ahogyan ezek után a beszélgetések után feltöltődik. Hamar kimerül és ekkor muszáj visszavonulnia. Őket a legkönnyebb összetéveszteni az extrovertáltakkal, mivel a társaság középpontjává tudnak válni. Persze csak akkor, ha az a maroknyi ember veszi őket körül, akikben bíznak és akikkel hasonlóak. Viszont ez egy kívülálló számára nem mindig világos, így gyakran illetik azzal a váddal az introvertáltakat, hogy valójában nem is azok, csak ezzel mentegetőznek, ha nincs kedvük valamihez. 

 

Gondolkodó

Amikor elképzelünk egy introvertált személyt, az első kép valószínűleg az lesz, amint magában üldögél és elmereng egy olyan világban, ami távol van a körülötte lévőtől. A gondolkodó introvertált pontosan ennek a képnek felel meg. Imád álmodozni és filozófiai témákról gondolkodni. Lehetséges, hogy jól érzi magát társaságban, de utána a saját világába vonul vissza. Elemzi az elhangzottakat, analizál, latolgat. Pontosan ezért sokkal könnyebb neki mind a saját, mind mások érzéseire ráhangolódnia.  


Szorongó

Ha introvertált vagy, akkor ismerős a kép, amikor rég megtörtént eseményeket, párbeszédeket játszol vissza a fejedben és azon agyalsz, mit kellett volna máshogy tenned, miket kellett volna mondanod. Ha rád is ez jellemző, akkor könnyen megviselhetnek a társas események, de egy kis önismerettel és gyakorlással fejlődhetsz.
Ha pedig már hosszabb ideje szorongsz a gondolatra, hogy valahol meg kell jelenned, esetleg a mindennapjaidat befolyásoló tüneteid vannak, az már nem csak a szorongó introvertáltság jele, hanem szociális fóbia, amivel bárki, így egy extrovertált is küzdhet. Ez esetben pedig szakember segítsége szükséges.

Visszafogott

Ezek az introk legszívesebben olvasnak, filmeznek, jógáznak vagy valamilyen számukra megnyugtató tevékenységet végeznek. A lényeg, hogy lelassulhassanak. Nem zárkóznak el a nyilvános megjelenések elől, de csak abban az esetben, ha ezt előre megtervezhetik. Ugyanis a saját rutinjukhoz ragaszkodnak, mert ez ad nekik biztonságérzetet.

Természetesen senki nem egyik vagy másik, de ha jobban megfigyeljük magunkat, észrevehetjük, melyik csoport vonásai jelennek meg bennünk nyomatékosabban. És ha ennek az információnak a birtokában vagyunk, már egyszerűbb a dolgunk. Tudjuk, mit szeretünk, mi nyugtat meg, mennyi szociális kapcsolatot bírunk elviselni és hogyan töltsük fel magunkat. Ez nagy segítség mind nekünk, mind mások számára.

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések