Endometriózis - minden, amit tudunk róla

Minden hónapban rettegsz egy bizonyos naptól? Előre érzed a fájdalmat az egész testedben, remegsz és menekülnél, de nincs merre. A saját tested teszi ezt veled. Ágyhoz köt, örökös harcra késztet, sebezhetővé tesz. Hatással van az életed minden mozzanatára, mint ahogyan nők milliói életére, mégsem létezik egyetlen gyógymód sem. Ez az endometriózis. De valóban meg kell adnunk magunkat a kínzó fájdalomnak? Mivel segíthetjük saját magunkat?

Fotó: canva.com

 

Becslések szerint minden tizedik nő endometriózisban szenved. Semmit nem kockáztatunk, ha kijelentjük, ez a szám téves. Akár nők millióit is érinthet ez a betegség, csak nem tudnak róla, mert nem jelentkezik fájdalom, az egyetlen tünetük a meddőség. Vagy mert olyan társadalmi helyzetben vannak, ahol nincs lehetőségük megfelelő szakemberhez fordulni és így kézhez kapni a diagnózist.


Még ennél is rosszabb a kép, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az
orvostudomány sem tud nagyon mit kezdeni jelenleg ezzel a betegséggel. Csak tapogatóznak, hogy pontosan miért alakul ki és kik hajlamosabbak rá.

De nézzük, mik azok a tények, amelyeket már ismerünk, így világosabb képet alkothatunk az endometriózisról. Ezek az információk talán segítségünkre lesznek abban, hogy megtanuljunk együtt élni vele és enyhíteni a tüneteket. 


MI AZ ENDOMETRZÓZIS?


Az endometriózis a méhben található nyálkahártya, vagyis az endometrium után kapta a nevét. Ez normális esetben csupán a méhen belül helyezkedik el, de endometriózis esetén kívül is megtalálható. Olyan területeket érint, mint a petefészek, a kismedence, a húgyhólyag, a hasüreg, néha a vastag-illetve vékonybél, ritkább esetekben a vese.
Mivel ezek ugyanolyan módon működnek, mintha a méhben lennének, rájuk is hat a ciklus. Leválik és menstruáció során távozik, és pontosan ez a leválás okozza a fájdalmat. Hiszen
olyan területeken okoz vérzést, amelyeken semmi keresnivalója nem lenne.

A méhen kívüli nyálkahártya nem csupán annyit tesz, hogy megjelenik bizonyos szerveken, hanem összenövéseket, fájdalmas menstruálást és akár meddőséget is okozhat. 


A fájdalom mértéke pedig nem abból áll, hogy mennyire kiterjedt. Akadnak nők, akiknél csupán néhol figyelhető meg az elváltozás, mégis sokkal több tünettel, nagyobb fájdalommal kell megküzdeniük, mint másoknak, akiknél viszont nagyobb elváltozás áll fenn.

A szakirodalomban négy stádiumát különítik el az endometriózisnak. 

Az első az úgynevezett minimális.
A második az
enyhe.
A harmadik a
mérsékelt.
Míg a negyedik már
súlyos endometriózisnak minősül.


Fotó: canva.com

 

AZ ENDOMETRIÓZIS TÜNETEI

 

fájdalmas menstruálás

folyamatos kismedencei fájdalom menstruálás alatt, olykor két ciklus közt is

vérzés két menstruálás között

erős PMS

erős vérzés

rendszertelen menstruációs kezdet

fájdalmas szexuális élet

derék - és combfájdalom, a cikluson kívüli időszakban is

hányás, hasmenés menstruálás alatt

erős migrén

 

HOGYAN KEZELHETŐ AZ ENDOMETRIÓZIS?

 

Azt tudni kell, hogy olyan módszer, amely teljes bizonyossággal kezelné az endometriózist, egyelőre nincsen.
A nőgyógyászok, ha arra van lehetőség elvégezhetik a műtétet, melynek során vagy leégetik vagy lekaparják a kinövéseket, de ezek nem adnak száz százalékos biztonságot arra nézve, hogy a későbbiekben nem tér vissza a betegség.

Viszont mi magunk is segíthetünk, és az
életmódunkkal befolyásolhatjuk az endometriózis súlyosságát.
Egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy bizonyos tényezők erősítik a meglétét.
Éppen ezért az alábbiakra érdemes odafigyelni, ha biztosan - vagy a fenti tüneteket olvasva vélhetőleg - endometriózissal küzdünk.

Általában az életmód javításáról szóló cikkekben az elsődleges pont, amin célszerű lenne változtatni az a stressz. Az endometriózisnál sincs ez másképp. A túlzott stressz csak tovább rontja a helyzetet, így amennyire csak tudod, próbáld csökkenteni a stresszt az életedben!
Hogy ezt könnyebb leírni, mint megtenni, nem vitás. De ha végig veszed, miken agyalsz, bosszankodsz és kattogsz a napjaid során, megláthatod, hogy mi az, amire nincs ráhatásod. Azon pedig nem érdemes fennakadni. Ha ez nehézséget okoz, foglalkozz egy kicsit ezzel a témával! Miért hoz ki a sodrodból az a bizonyos ember, helyzet? Valamit benned tűpontosan eltalált, amivel dolgod lenne.
Merülj el egy kicsit ebben a témában, meglátod, nem csupán az endometriózis enyhítése során veszed hasznát, hanem az életed más területén is. 

Az étkezés nagyban hozzájárul ahhoz, milyen mértékű fájdalommal kell szembenéznünk a ciklusunk során. Mivel minden étkezéssel alakíthatjuk a hormonháztartásunkat, különösen figyelnünk kell a menstruálást befolyásoló ételekre.

Az endometriózis során célszerű kerülni a tejterméke, a tojást, a glutént, a félkész ételeket, a vörös húsokat és a cukrot. Nem ajánlott túlzottan fűszeresen enni és természetesen az alkohol valamint a koffein adagját is csökkenteni kell, vagy teljesen elhagyni. 


MIVEL SEGÍTHETJÜK MÉG AZ ÁLLAPOTUNKAT?

Az étkezés mellett a testmozgás is elengedhetetlen. De, ha nem szereted nagyon meghajtani magad, akkor se csüggedj, az endometriózis enyhítésére tökéletes a jóga. Különösen a medencét, csípőt és az ágyékot ellazító pózok lesznek majd segítségedre. 

Az alábbi írás azon tudást foglalja össze, ami rendelkezésünkre áll, és nem helyettesít semmilyen szakvéleményt. Ha teheted, keress egy nőgyógyászt, aki segítségedre lehet. De addig is, ne feledd: nem vagy egyedül!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések