Életmódváltáson gondolkodsz? Így kezdj neki

 Szerencsére egyre többen változtatnak az eddigi életmódjukon és kezdenek odafigyelni arra, mit visznek a szervezetükbe. Emellett valamilyen sportot is beiktatnak a napjaikba, ami szuper.
Ha Te is életmódváltáson töröd a fejed, adok pár tippet, hogyan is kezd bele.

 

Fotó: Canva.com

 

Először is szeretném leszögezni, hogy ezek nem kőbe vésett “szabályok”, hanem a saját, többéves tapasztalataim alapján nyugszanak. Nekem nagyon beváltak és ami a legfontosabb, többé nem sanyargatom a testem, és mégis jól érzem magam. Az egyensúly megtalálása a legfontosabb.

 

Készülj fel rá!

A leghatékonyabb változást akkor érheted el, ha testileg és lelkileg is felkészülsz rá. Mielőtt belefognál, gyűjts információt, hogy mi történik a szervezetedben, ha a különböző élelmiszereket megeszed. Úgy tudod majd a megfelelő étrendet összeállítani egyedül is, ha tudod, mi zajlik benned. Járj utána, hogy mi hasznos és mi káros.
De ne csak ezekre gondolj, amikor a felkészülésről beszélek! Edzd az agyadat is! Rá kell állnod erre a gondolkodásmódra, hiszen, ha nem határozod el magad százszázalékosan, akkor ideig-óráig tart csak ki ez az életmódod. Azzal pedig nem teszel jót magaddal, ha összevissza éled az életed.
Nézd végig, miért akarsz váltani, tudd mi lesz nehéz, és tudd, hogy jutsz majd túl ezeken az akadályokon!

 

Kezd kicsiben!

Általában, ha valamin változtatni akarunk, gyökeres megoldásokban gondolkodunk. Ami sosem hoz tartós eredményt. Hogy megkönnyítsd az új életedhez való hozzászokást, kezd kicsiben! Nem kell egyik napról a másikra vadiúj szokásokat kialakítanod, mert nem fog sikerülni. Épp ellenkezőleg. Csak felidegesít és elkedvtelenít. Tűzz ki inkább magadnak, hogy minden héten egy újabb szokást veszel fel és építed bele a rutinodba. Ilyenekre gondolok, mint több pohár víz, semmi édesség vagy chips, többet gyalogolsz, sorozatnézés közben tornázol, stb.
Meglátod, ha így vágsz bele, sokkal könnyebben megszokod a változásokat.

 

Maradj hidratált!

Igyál minél többet és minél egészségesebbet! A legjobb a sima víz. Ez nem csak a fogyásodat segíti majd elő, hanem a bőröd, hajad és körmöd is meghálálja. Valamint, sokkal nagyobb motiváltságod is lesz, mert nem fog szomjazni a szervezeted. Ha ugyanis nem kerül elég folyadék a testedbe, álmos leszel, levert, mint aki álomkórban szenved. Ilyenkor pedig könnyebb visszaesni a rossz szokások közé. Hamarabb nyúlsz készételekhez, kekszekhez, cukros üdítőkhöz és ételekhez.
Szóval amennyit csak tudsz, igyál! Mindig legyen nálad innivaló, kortyonként idd, nem kell az egész pohárral lehúzni egy lendületre! Sportolás közben is segít, hogy tovább bírd! Ha pedig unod a víz ízét, mert van ilyen, akkor igyál zöld teát vagy ízesített vizet. Keress bátran ötleteket a neten! Meglátod, rengetegre lelsz majd.

 

 

A különbség aközött, ahol most vagy és ahol lenni szeretnél, kisebb mint hinnéd!


 

Főzz magadra, tervezz előre!

A tervezéssel nagyban megkönnyíted a dolgod. Ha tudod, mit fogsz enni, célirányosan tudsz vásárolni, nem csábulsz el felesleges kacatok miatt és a főzéssel sem kell minden nap bajlódnod, mert akár több napra előre is elkészítheted az adagokat. Máris egy feladattal kevesebb. Előkészíted és, amikor éhes vagy, megeszed.
Egy másik pozitívuma annak, ha magadra főzöl, hogy pontosan tudod, mi kerül a tányérodra és így a szervezetedbe. El sem tudod képzelni, mennyi méreg és emészthetetlen vacak kering a véredben, pusztán azért mert kényelmesebb egy mirelit ételt a mikróba dobni és azt megenni. Figyeld a címkéket is.
Én tudom, hogy nem mindig van idő főzni, éppen ezért jó, ha előre gondolkodsz. Az egészséged megér ennyit.

 

Nincs olyan, hogy csaló nap

Ha életmódot szeretnél változtatni, az azt jelenti, amit a neve is tükröz: életmód változás. Nem azt jelenti, hogy heti öt napot megfeszített diétán élsz, majd két napig dorbézolsz, mert megérdemled. NEM. Teljesen megváltoztatod az eddigi életviteled. Az egészséges életmód pedig azt jelenti, hogy egyensúlyt alakítasz ki. Nem kell kizárnod egy ételcsoportot sem, válaszd a jó minőségűt, és mértékkel fogyaszd! Ha pedig mégis becsúszik időnként egy-egy szelet pizza vagy fánk, semmi baj. Ne büntesd magad! Megetted, vedd tudomásul és kész. Haladj tovább!
A legtöbben itt buknak el, hogy mihelyst esznek valami olyat, amit nem kellene, máris kukába dobják az addigi eredményeiket. Te ne tedd! Csak tanuld meg, hogy hogyan gyere vissza a helyes útra. Nem dől össze a világ, ha alkalmanként kicsit kifelé kacsingatsz, feltéve, ha nem csinálsz belőle rendszert! De annyit mondhatok, hogy ha a számodra megfelelő étrendet alakítod ki, nem is akarsz majd vackokat enni.

 

Legyen az otthonod is egészséges!

Ne raktározz el semmiféle tartalék sütiket és egyéb limlomokat, ne keress dugihelyeket a lakásban! Csak olyan ételek és élelmiszerek legyenek a kezed ügyében, amik az egészségedet szolgálják.
Nem kell lemondanod a nasiról, de ne a sózott és feldolgozott változatokat edd!
Egy marék sózatlan mandula, mogyoró vagy dió tökéletes nassolni való, ráadásul ezekben sok fontos vitamin és egészséges zsír is található, ami az agyadnak és a testednek is jót tesz.
De készíthetsz mást is magadnak, a receptek sora végtelen. Szóval azt a kifogást ne fogadd el magadtól, hogy egyet sem találsz.

 

Helyezd magad a fontossági lista élére!

 

 

Légy jelen!

Egészen egyszerű alapelveket kell betartani ahhoz, hogy egészségesen éld az életed. Ez a következő pont is ilyen. Nevezetesen, hogy ha eszel, akkor egyél. Ennyi. Semmi mással ne törődj! Nincs e-mail, sem facebook, sem instára fotózás, semmi. Hidd el, minden várhat addig, míg kényelmesen meg nem etted az ennivalódat. A tudatos jelenlét étkezés közben bizonyítottan segít abban, hogy tovább érezd magad jóllakottan és ezáltal elkerülöd a falásrohamokat, vagyis nem viszel be a szervezetedbe felesleges kalóriát. Emellett, ha csak az ételre figyelsz: milyen az állaga, színe, íze stb, sokkal jobb kapcsolatod lesz vele. Nem kell tőle félni vagy utálni. Csak a megfelelőeket kell fogyasztani.

 

Légy őszinte!

Mindegyik fentebb említett pont fontos a változáshoz, és még hosszasan lehetne továbbiakat sorolni, de a következő talán az egyik legfontosabb. Tudatosítsd magadban, hogy egyes ételek és élelmiszerek bizony károsak és nem azért vágysz rájuk, mert a szervezetednek szüksége van a bennük található “tápanyagra”, hanem azért, mert függősséget képesek kialakítani. Ilyenek a cukros, zsíros, mesterséges anyagokat tartalmazó “ételek”. Tisztítsd ki a tested ezek káros hatásától és máris érezni fogod a különbséget! Ha eléred ezt a szintet, többé már nem fogsz vágyni a korábban fogyasztott vackokra, sőt egyenesen rosszul leszel tőlük, ha csak rájuk gondolsz.
Amint megszabadulsz ezektől, a tested végre elkezdi jelezni neked, amire tényleg szüksége van, és hidd el, semmi olyat nem fog üzenni, ami ne válna egészségedre.

Ha eldöntötted, hogy változtatsz az eddigi életmódodon és egy egészségesebbet szeretnél élni, már fél siker, hiszen sokan el sem jutnak idáig! Egyet ne feledj, ez egy utazás nem egy gyors sprint! Biztosan fogsz hibázni közben, olykor még letérsz az útról, de ne ess vissza abba, ahonnan egyszer elindultál!
Én ehhez sok sikert és kitartást kívánok neked!

 

Olvastad már?

Mire figyelj kezdő jógázóként
Mik a
legfontosabb lépések az életmódváltásban


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések