7 érv, hogy life coach-hoz járj!

 Most, amikor mindenki rohan, amikor annyi fronton kell helytállni, hogy magunk sem tudjuk igazán, mivel kezdjük először, most van igazán szükségünk arra, hogy időnként lelassuljunk és átgondoljunk mindent. És, ha már így teszünk, miért ne tehetnénk ezt meg egy támogató közegben, ahol MI vagyunk a fontosak a VILÁG helyett. Ahol végre az lesz a lényeg, hogy mik a vágyaink, szükségleteink és nem az, hogy más kénye-kedve szerint cselekedjünk. Ez a támogató pedig lehet akár egy coach is.
Ha úgy döntesz, hogy belevágsz és a segítségével rendbe teszed az életed, akkor a következőket fogod tapasztalni.

 

Fotó: Canva.com

 

 1. Rátalálsz a megoldásra


Ha van egy megoldandó helyzet az életünkben, hajlamosak vagyunk ugyan napjában ezredjére is átrágni magunk rajta, mégsem jön a válasz, amit keresünk. Ilyenkor bekerülünk egy spirálba, ahonnan nagyon nehéz kievickélni. Ebben az esetben jól jöhet, ha megpróbálunk eltávolodni a szituációtól és önmagunktól, és úgy megnézni, mit tehetnénk. A coach ebben is a támaszod lesz. Olyan kérdéseket kapsz, amik elmozdítanak a megszokott nézőpontodból, és TE MAGAD fogsz rájönni a válaszokra. Olyanokra, amikre nem is gondoltál volna előtte.

 

2. Támogatást kapsz


Azt gondoljuk, hogy mindennel megbirkózunk és semmihez nincs szükségünk külső segítségre, mert csak is mi tudjuk, mit hogyan kell, és mi a jó. Ez lehet igaz is sok esetben, viszont vannak pillanatok, amikor be kell ismernünk: egyedül nem megy.
Egyedül nem tudok döntést hozni, kikászálódni egy helyzetből vagy tisztábban látni. Erre pedig az egyik reakciónk, hogy bénák vagyunk, hogy nem érdemes semmit csinálni, és hogy magunkra maradtunk. De ez nem így van.

 

Egy coach olyan lesz neked, mint egy láthatatlan mankó.

 

Segít, hogy rálépj arra az útra, amelyen menned kell tovább. Nem mutatja meg, melyik a helyes irány, hiszen te ülsz a volán mögött. A coach abban segít, hogy tudni fogod, van, akit érdekel, mit teszel és a kezdetektől melletted lesz, hogy célba is érj.

 

3. Pártatlan fél


Tudom, tudom, szuper barátaid vannak és a családod is egy álom. Mindenki mindenben támogat, de ha őszinte vagy magadhoz, akkor biztosan te is belátod, hogy nem mindig azt mondják, amit hallanod kell, hanem amit szerintük hallani szeretnél. Ezzel pedig nem segítenek. Épp ellenkezőleg. Egy coach ebben is a hasznodra válik, hiszen neki is az a célja, mint amiért te felkeresed. Segíteni akar neked, kihozni belőled a legjobbat. Nem fog a kedvedben járva olyanokat mondani, ami simogatja az egódat. Azzal nem érsz egyről a kettőre. Pártatlan marad végig, mégis érezheted, hogy érdekli a mondandód és a fejlődésed mértéke.

 

4. Végre kimozdít a megszokásból


Amikor belevágsz egy coaching folyamatba, biztosan csak akkor lesz eredménye, ha változtatsz az addigi hozzáállásodon. Most már nem lesz elég, ha “majd holnaptól” elkezded ezt meg azt. Tudjuk, mi ezeknek a fogadalmaknak a vége. Ha tényleg változtatni szeretnél és ehhez egy szakember segítségét kéred, a minimum, hogy te is beleadod, amit csak tudsz. Úgy nem működik, hogy leülsz egy szép kanapéra és az élet majd magától megoldódik, neked is tenned kell érte. Itt pedig megtanulod, hogy hogyan.

 

A coaching cselekvésre késztet.

 

Már nem lesz elég, ha folyamatosan “to do” listákat készítesz, amikről semmi nem valósul meg. Most már tudni fogod, mit kell tenned és azt is, hogyan, miért fogj neki. Lesz egy motivációd, hiszen biztosan nem akarod cserben hagyni, aki segít neked és ezáltal önmagadat sem.

 

5. Jobban érzed magad utána


A coaching sok mindenre a kulcs. Én magam is járok coachoz, és mint coach is azt tapasztalom, hogy mekkora ereje van egy ülésnek. Akár már egynek is. És akkor még nem is beszéltem egy teljes folyamatról. Amit én személy szerint tanultam belőle, hogy megtaláljam a mögöttes értelmet. Mit, miért, hogyan… 

 

Megtanultam nem az egész hegyet látni, hanem csak a következő sziklát, amire lépnek kell. Megtanultam, hogy ha teszek valamit, az előrébb visz, és bármennyire apróságnak tűnik, a végeredményben ez is egy olyan alkotóelem lesz, ami nélkül nem lennék ott, ahol. És megtanultam, hogy a változás belőlünk ered.

 

Klasszikus mondás, igaz? De nem véletlen. Tényleg senki nem teszi eléd az életet, amit élni akarsz. Neked kell tisztában lenned vele, hogy az pontosan hogyan is néz ki, hol vagy most, mit kell érte tenned és mennyire vagy hajlandó munkát feccölni az egészbe.
A coaching ülésnek köszönhetően pedig úgy érzed, hogy végre elindultál, már nem egy helyben toporogsz.

 

6. Jobban megismered önmagad


Ha már törzsvásárló vagy az önismereti szekciónál a könyvesboltokban, akkor is érhet meglepetés a coaching folyamat során. Hidd el, akármennyire ismered magad, mindig tudsz meglepetést szolgálni saját magad számára. Egy dolog elolvasni ezeket a könyveket és egy másik dolog, amikor valóban cselekvésre kerül a sor. Nem biztos, hogy minden úgy működik nálad, mint másnál, nem biztos, hogy neked az a feladat válik hasznodra, és így tovább. Olyan képességeket fogsz megismerni, amik ott szunnyadnak benned, a kulcs a kezedben, hogy úgy élj, ahogy szeretnél, és nem is tudsz róla. Ez nem egy humbug mese, tényleg benned van, csak nem tudod még, hogyan bányászd ki a mélyről és a sok felesleges lom alól, amit az évek alatt magadra pakoltál. A coaching ebben is neked kedvez.

 

7. Te vagy a megoldás


Mindezek közül talán a legfontosabb, hogy rájössz, végig valaki mástól vártad a megoldást. Azt hogy megmentsen, hogy kirángasson a mélyből, pedig az imáidra a válasz közelebb van mint gondolnád. Te magad vagy az. Ezt megtapasztalva óriási megkönnyebbülés lesz, hogy többé nem kell várnod másokra, többé nem fogod a körülményeknek megengedni, hogy áldozattá tegyenek. Kezedbe veszed a sorsod és te írod tovább.

Remélem, hogy ha úgy hozza az élet és szükségét érzed annak, hogy felkeress egy coach-ot, megteszed, mert felesleges köröktől kíméled meg magad. Ha pedig úgy érzed, én vagyok a megfelelő személy a számodra, keress bátran. Ígérem, azon leszek, hogy minél előbb célba érj!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések